Így csempéssz vöröset a dekorációba!

A színek szimbolikus jelentéssel bírnak. A vörös színnek számtalan jelentése, s azon túl sok értelmezése lehet. Lássuk, hogyan állja meg helyét az esküvői dekorációban!

Mit szimbolizál a vörös szín?

A vörös szín szimbolikus jelentése az ősi életenergia és bizalom, illetve az erő, a mozgás, a kezdet, a születés, a szerelem, a szeretet, a forróság és a tűz jelképe is. Érzelmi jelentését tekintve, a vörös szín a bátorságot, a temperamentumosságot, a szenvedélyt és a biztonságérzetet jelképezi.

Negatív jelentése is lehet

Előfordulhat, hogy egyesek negatívan értelmezik. Ez főleg abban az esetben fordulhat elő, ha összekeverik a piros színnel, ami a vért szimbolizálja, ami egyfelől az életet, vagyis a születést, másfelől viszont, a halált fejezi ki. Illetve a matador vörös az az árnyalat, ami az életveszélyt, valamint a harcot és küzdelmet jelenti. Sőt, a piros közlekedési lámpa is a veszélyre hívja fel a figyelmünket…

A sokféle szimbólum sokféle értelmezést von maga után, így nem hibáztathatsz valakit azért, mert nem kedveli ezt a színt vagy esetleg rossz néven veszi használatát egy esküvőn. Megpróbálhatod meggyőzni, hogy a te értelmezésed szerint igenis pozitív jelentése van és te csupán az érzelmet és szenvedélyt szeretnéd kifejezni, ami közted és a párod között van, nem pedig egy véres küzdelmet – bár gondolom, az utóbbit viszonylag kevesen feltételezik egy esküvőn. Kivéve persze, ha valamilyen szekta tagja vagy és gyakran köttök vérszerződést és áldoztok fel állatokat vagy ilyesmi.

Visszatérve az eredeti kérdésre, miszerint a vörös szín – és sok különböző árnyalatának – használata mennyire ajánlott egy esküvőn, szerintem egyértelmű a válasz: ha tetszik és számodra pozitív jelentése van, akkor persze, használd bátran! Idén egyébként is nagyon divatos szín, így az álomesküvőkről sem hiányozhat.

Tippek

Íme, néhány tipp, hogy tudsz becsempészni vörös színt a dekorációba, hogy sokkal meghittebb, romantikusabb és szenvedélyesebb legyen az esküvői dekor összhatása.

Rózsák mindenhol

A színek a virágok értelmében is sokatmondóak, nem mindegy milyen virágot választunk egy-egy alkalomra. A vörös rózsa köztudottan a szerelmet és a szenvedélyt jelképezi. Egy esküvőre kitűnő választás lehet, ha a vörös rózsák dekoráció formájában jelennek meg. Szinte bármit lehet dekorálni velük: asztalt, székeket, oltárt, virágkaput, oszlopokat.. alkalmazásuk sokszínűségének csak a képzelet szabhat határt.

Vörös a székeken is

A székeket nem annyira nagy kihívás feldíszíteni. Sokszor elegendőek a szép színű szalagok. A vörös ebben az esetben is nagyon előnyös, néhány kiegészítővel és vörösbe burkolt székekkel is tökéletes vörös esküvőd lehet – hiszen bármi mással kombinálhatók, évszaktól függően.

Asztaldíszek

Az asztaldíszek széles skálája magába foglalja a gyertyákat, ültetőkártyákat, névkártyákat, terítőket, szalvétákat, étkészleteket és egyéb díszeket. Ezt a bogyós vörös gyertyát akár otthon is el lehet készíteni, és egy téli esküvőhöz nagyszerűen passzol.

Torta különlegességek

Nekem a pirosas színű tortákról, azonnal az eper jut eszembe, amivel nálam nem lehet mellélőni. Az epres torták vagy “vörös bársony” csodák mind-mind istenien néznek ki és gyönyörű kiegészítői lehetnek az esküvői asztaloknak. Egy jó cukrász és a tortából máris dísz lesz!

Vörös menyasszonyi csokor

A legalapvetőbb dekorációs elem a menyasszonyi csokor, hiszen visszaköszön a fényképekről és a ceremónia során is ez látható a menyasszony kezében. Ha vöröset szeretnél csempészni az esküvő hangulatába, nézd meg ezeket a gyönyörű csokrokat! Ha nem akarsz túlságosan vörös és erős összhatást, kombináld rózsaszínnel, fehérrel vagy arany díszekkel a csokrot – attól függően, hogy milyen más színek harmonizálnak a díszek tekintetében!

Szerintem a mértékletesség a legfontosabb a színek terén (is). Egy hagyományos fehér ruhához remekül passzol a vörös és a vörös díszek is harmonizálnak egy letisztult, fehér színű abrosszal. Ha azonban a vöröset még több vörössel párosítod, könnyen elérhető a tipikus Télapó kunyhója effektus – amikor is a vendégek úgy fogják érezni, hogy a karácsony érkezett el, nem pedig az esküvőd. Persze, mindig a célt kell figyelembe venni – és az egyensúlyra törekedni, akkor nagy baj nem lehet!

Simon Boglárka

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.