Ilyen lett a Bazi nagy görög lagzi 2

13 év kellett ahhoz, hogy eljöjjön a Bazi nagy görög lagzi második része. Megnéztem és most elmondom, hogy vajon lett-e olyan jó, mint az első.

A második részekkel mindig szkeptikusak vagyunk, mert ha valaminek ütős az első része, akkor nagyon nehéz felülmúlni azt egy újabbal. A 2003-ban megjelent Bazi nagy görög lagzi pedig annyira sikeres volt a Portokalos család legnagyobb eseményét és egyben katasztrófáját bemutató hangos, görög, vicces jeleneteivel, hogy egészen idáig nem is igen gondolkoztak a készítők második filmen.

My big fat greek wedding 1

Mi is történt az első részben?

Ha valakinek valamilyen különös okból kifolyólag törlődött volna a memóriájából az első rész alaptörténete, nem kell kétségbeesni, ugyanis nagy szerencse, hogy itt vagyok és készségesen emlékeztethetem a legfőbb történtekre.
A Portokalos család feje, a minden betegségre Windex ablaktisztítót alkalmazó, Gus Portokalos (Michael Constantine) még a háború idején Chicagoba költözött feleségével, Mariaval (Lainie Kazan)– a család nyakával, hiszen már tudjuk, hogy annak ellenére, hogy a férj a fej, az asszony a nyak, aki arra fordítja azt, amerre csak akarja -, ahol aztán büszkén, a görög identitás tudatot hirdetve nevelték gyermekeiket, Toulát (Nia Vardalos), Nicket (Louis Mandylor) és Athenát (Stavroula Logothettis), megmagyarázva minden amerikainak, hogy a szavaik és tulajdonképpen ők maguk is igazi görögök, hiszen minden visszaeredeztethető a görög kultúrához.

A legnagyobb lány, Athena igazi minta feleséggé vált, három gyereket szült és egy jóvágású görög úriemberhez ment hozzá, Nicknek fiúként még rengeteg ideje van megtalálni a szerelmet, viszont Toula hanyatlását nem nézik jó szemmel a szülők. 30 éves létére, ugyanis még NINCS férje, se egy valamirevaló görög udvarlója, akinek gyerekeket szülhetne, ráadásul a családi étteremben, a Táncoló Zorbában tengeti egyhangú hétköznapjait kócos hajával és vastag keretes szemüvegével.

Egy napon azonban, amikor Toula éppen egy főiskolai számítógépes képzés tájékoztató anyagát nézegeti, és kezdi rászánni magát, hogy szülei előtt is előhozakodjon döntésével, miszerint inkább tanulna és nem rohanna az első férfi karjaiba, aki feleségül szeretné venni, két nagyon is nem görög férfi téved be az étterembe.  A barna hajú, kék szemű, világos bőrű Ian (John Corbett) rögtön megtetszik a döntésképtelen lánynak, ám természetesen inkább elbújik a pult mögé, amikor szóba elegyedhetnének. Ennek az incidensnek és a ténynek, hogy valamit illene már kezdenie az életével, köszönhetően, közli is a szüleivel, hogy tanulni fog.
Apja nagy ellenkezését semmibe véve mégis beiratkozott az iskolába. A család (és minden néző) kedvenc, kissé hipochonder Voula nénikéjének (Andrea Martin) utazási irodájában pedig éppen üresedés áll be és szükség lenne valakire, aki tudja kezelni a számítógépet. Toula élete teljesen megváltozik: sikeres az iskolában, nem csúfolják szaktársai a béna, Muszaka ebédje miatt és új munkahelyén, az utazási irodában is jól érzi magát, olyannyira, hogy újra összetalálkozik tekintete a helyes, korábban az étterembe betévedt, egyáltalán nem görög Iannel, aki randira hívja.

Bazi nagy görög lagzi 1

A hatalmas, összetartó és  rendkívül hangos családban elég nagy szentségtörésnek számít az, ha valaki nem göröggel randizik, így hát titokban tartják a kapcsolatukat, holott már teljesen egymásba szerettek. Amikor már nincs mit tenni és Toula bemutatja a szülőknek a vegetáriánus, vékony, magas, egyáltalán nem görög Iant, az apja, Gus teljesen kikel magából.
Arról nem is beszélve, mikor bejelentik, hogy össze is fognak házasodni… Az innentől kezdődő csetepatéra, szervezésre, esküvői gondokra és felejthetetlen, óriási családi eseményekre pedig remélem, már mindenki emlékszik, hogy szegény Iannek miket is kellett átélnie, hogy elfogadja őt élete szerelmének görög családja.

17 évvel, Toula és Ian esküvője után

El is röpült (igazából csak 13, de a filmben) 17 év a botrányos esküvő óta és újra Chicago lakóövezetében találjuk magunkat, ahol csak a Portokalos család, fehér-kék színben pompázó, szolidnak éppen nem nevezhető panteoni házai tűnnek ki az átlagos kertvárosi idillből. Toula, Ian és lányuk, a 17 éves Paris, nem költöztek messzire szeretett görög családjuktól, konkrétan a szomszédban maradtak, gyarapítva ezzel az egy főre eső, amúgy is magas görögséget az utcában.

Mindenki legnagyobb örömére, nem cserélték le a szereplő gárdát és mindenki maradt a régi, csak 13 évvel idősebben, még a dédnagymama is, aki a szomszéd sznobok szerint körülbelül 128 éves lehet. Egyedül Toula nővére, Athena ment keresztül drasztikus változáson, de mivel neki nem jutott sok szerep ebben a részben sem, ezért ez nem zavarta meg a szereplők iránt érzett mély érzelmi elkötelezettséget. (Mr. Portokalos válla fölött látható az új, szőke hajú Athena.)

My big fat greek wedding 2 The whole family

A görög család csak még nagyobbá és hangosabbá vált az évek során, megkeserítve ezzel az éppen egyetemválasztás előtt álló Paris életét. Mindenhol ott vannak és nem igazán tudják, mi a különbség az ölelgetés és a fojtogatás között. Éppen ezért, Paris erősen vacillál, hogy New Yorkba költözzön vagy Chicagoban maradjon népes családja közvetlen környezetében.

Toula és Ian a sok munka és aggodalom miatt, hiszen idősödő szüleik is ápolásra és szinte folyamatos felügyeletre szorulnak, valamint egyetlen lányuk is elhagyni készül a családi fészket, elhanyagolják egymást. A mindig napra kész, Face Time-ot használó, modern, hipochonder és hihetetlen életvezetési tanácsokkal bíró Voula néni rábeszélésére, azonban újra randizni kezdenek, hogy felmelegítsék a káposztát, már ha mindenki érti, hogy mire gondolok.

Mindeközben és miközben bizonyítékot keres az interneten, hogy Nagy Sándor közvetlen leszármazottja, hihetetlen dologra eszmél rá a család feje, Gus: a pap nem írta alá a Mariaval kötött házassági papírját, így házasságuk érvénytelennek minősíthető. A bonyodalmak pedig már kezdetét is veszik. Lánykérés, iskolaválasztás, autós szex, szerelem, öregedés, derékfájdalmak, rohammentő, esküvőszervezés, görög életbölcsességek, óriási viták és egy újabb hatalmas, hagyományos görög esküvő színesíti Chicago valószínűleg leggörögebb utcájának életét.

Costa - My big fat greek wedding 2

Mivel a szereplők maradtak, így szinte észre sem lehetett venni, hogy valóban eltelt az a 13 (a filmben 17) év. Nagyon ritka, hogy sikerül eltalálni és hozni egy második rész esetében is, ugyanazt a hangulatot, amit az eredeti részben élhettek át a nézők. A Bazi nagy görög lagzi 2-ben ezt teljesítették és egy hasonlóan színvonalas, vicces, görögös, romantikus, eseménydús – szerencsére nem 120, hanem 94 perces – vígjátékot hoztak létre. Bár, ez már a decemberben bemutatott előzetesből leszűrhető volt.

Nem szeretnék egy poént sem lelőni, szóval, akinek tetszett az első görög lagzi – mint például Tom Hanksnek, aki ennek a résznek a producere is lett -, az garantáltan nem fog csalódni, úgyhogy irány a moziba, amilyen gyorsan csak lehet! OPA!

Remélem, sikerült kedvet csinálni hozzá, nekem és a családomnak – akik 13 éve idézgetnek az első részből -, nagyon tetszett. Akinek pedig netalán görög vőlegénye vagy menyasszonya lenne, annak, hogy is mondjam… kötelező!

Simon Boglárka

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.