Nászajándék az államtól? Még 3 napig igényelhető!

Az első házasok kedvezménye 2015-től vehető igénybe és még három napig van lehetőség az igénylésére. Na, de miről is van szó pontosan?

Az első házasok kedvezménye azt jelenti, hogy az ifjú házaspár együtt havi 5 000 forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthet. Természetesen nem örökre, az állami nászajándékot a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül vehetik igénybe.

Nászajándék az államtól

Kikre vonatkozik ez pontosan? 
Azokra, akik 2015-ben, azaz tavaly keltek egybe, és a pár egyik tagjának legalább, ez az első házassága, illetve az adóelőlegükből még nem érvényesítették korábban a kedvezményt.

Mit kell tenni, ha állami nászajándékra vágysz?
Elővenni vagy megnyitni az adóbevallásodat, majd a 20. sorba beírni a nektek járó kedvezmény összegét, a 151. sorban pedig megadni a házastársad adatait, és megjelölni a kedvezményre vonatkozó döntéseteket.

Mire kell odafigyelni?
A kedvezmény az összevont adóalapból jár – a 2015. adóévben ennek összege havi 31 250 forint. Ezt kell beszorozni a házasságban töltött hónapok számával. Az is fontos, hogy az esküvő hónapját követő hónap számít az első hónapnak.

future, gif, and jumping kép

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, a tavalyi évben körülbelül 46 ezren kötöttek házasságot, viszont ebből csak 12 ezren jelezték munkáltatójuk felé, vagyis adtak le nyilatkozatot arról, hogy igénybe szeretnék venni az első házasok kedvezményét. Úgyhogy viszonylag sokan mondtak nemet – vagy legalábbis tartózkodtak – az állami nászajándékra. Jó hír, azonban az, hogy még 3 napig van lehetőség kérni a kedvezményt – hiszen május 20 az adóbevallás rettegett határideje. Végre valami, az örök halogatók számára, akik még nem csinálták meg a bevallást, ez aztán a motiváció! Hajrá halogató menyasszonyok!

Simon Boglárka

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.