Mindjárt indul a Házasság első látásra

Új műsorral jelentkezik az RTL Klub: május 2-án debütál a Házasság első látásra.

Már csak egyet kell aludni az új formátumú, Házasság első látásra legelső adásáig. Hogyha a címből nem lenne elég egyértelmű, a műsor lényege az, hogy vadidegenekből házastársakat kreáljanak, vagyis az ifjú pár csak az esküvőn találkozik először és kizárólag csak az után ismerheti meg egymást. Addig szemfedőkkel, reménykedve várják, hogy valaki olyannal kössék össze az életüket a műsor készítői, aki tényleg megfelel az elvárásaiknak és, akivel TÉNYLEG passzolni fognak. Miután az első adásban megtörténik az esküvő, végigkövethetjük az újdonsült házasok mindennapjait, hogy milyen folyamatokon mennek keresztül, amíg megismerik egymást, aztán a show végeztével eldönthetik, hogy akarják-e folytatni ezt az egészet vagy sem.

Nos, mivel több morális kérdést is felvet és feszeget is ez a műsor, én meg éppen szociológiát és szociálpszichológiát is tanulok, úgy gondoltam, kielemzem az első részeket, hátha tanulunk belőle valamit erről a bizarr, ám a vakrandik, a Tinder és a közösségi média világából cseppet sem ismeretlen jelenségről.

Kezdetben próbálok válaszokat keresni (és találni) a legevidensebb kérdésekre, amiket a Házasság első látásra felvet.

Ki jelentkezik egy ilyen műsorba?

Erre a kérdésre rögtön mindenki eszébe jut legalább egy válasz, ami a személyes tapasztalataiból és előítéleteiből ered:
Mert elkeseredett.
Mert kiábrándult.
Mert szerepelni akar.
Mert feltűnési viszketegsége van.
Mert még nem volt szerelmes.
Mert keresi az igazit.
Mert eddig sehol sem találta.
Mert már nem tud megbízni a saját értékelésében és ösztöneiben, ezért a sorsra és a műsor készítőire bízza magát.
Mert kíváncsi.
Mert neki “már úgyis mindegy”.
Mert jó buli.
Mert egyszer élünk.
Mert miért ne?

Mivel nem ismerjük a szereplők lelki világát és empirikus tapasztalatait a párkeresés terén, nem tudunk első látásra (haha) ítéletet mondani, csak találgathatunk, hogy vajon mi vezette őket erre az útra és miért is gondolhatják azt, hogy egy vakon kötött házasság lesz a megoldás az igazi megtalálására. Az meg egy másik kérdés, hogy vajon tényleg ez a cél? Valóban ezért jelentkeznek a műsorba (az alapvető céljától függetlenül), hogy megtalálják a nagy Ő-t? Erre valószínűleg csak az első adások után kapunk választ.

Ki dönti el, hogy ki szerepelhet a műsorban?

Természetesen a műsor készítői és egy szakértőkből álló csapat. Már elnézést, de van rajtam kívül más esküvőszakértő is az országban?

Mi alapján választják ki az egymáshoz illő párokat?

Egy pszichológusokból álló csapat párosította a jelentkezőket, különböző tesztek alapján. Maga a módszer kutatás módszertani szempontból engem is nagyon érdekelne, hiszen ebben az esetben biztos, hogy többről van szó egyszerű kérdőívezésnél. Mindenesetre, igyekeztek mindenkinek a hozzá leginkább passzoló párt megtalálni. Bár ez újabb kérdéseket vet fel, hogy ki az, akinek már párt keresnek, ez mi alapján dől el? Mivel ilyen helyzetben gondolom kétféle jelentkezés zajlott… vagy a sok random jelentkező közül próbálták párokba rendezni az embereket a hasonló tulajdonságaik alapján?

És, mi van akkor az ellentétek vonzzák egymást törvénnyel?

Egy kapcsolatban általában kétféle törvény érvényesülhet. Az egyik az, hogy a hasonló a hasonló elv a boldogság titka, a másik pedig az, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Na, most egy kapcsolat elején NYILVÁN tök vonzónak találhatja egymást két totálisan különböző ember, akik a kapcsolatuk során viszont már folyamatosan változnak és együtt fejlődnek, ami azt eredményezheti, hogy végül hasonló jövőképük lesz és a gondolkodásuk is hasonlóvá alakul, vagy ha nem, akkor pont ez az izgalmas, de azért tudják, hogy kell a másikra hatni. Na, ennek a jelenségnek a varázsa rögtön elvész, ha mindenkit a hasonlóságuk alapján párosítanak és elveszik a lehetőséget attól, aki a fentebb említettekben valamint az ellentétekben is tud hinni. Bár, a jelentkezők motivációjától függően ez nem biztos, hogy tragédia, hiszen sokan vannak, akik elfogadják a műsorkészítők és pszichológusok rendező elveit. Én csak azt mondom, hogy van, amit nem lehet irányítani… értitek.

Ezeknek a kérdéseknek (is) hála, nagyon várom már az első adást és remélem, hogy sikerült (egy kissé ugyan szociális szempontól, de) kedvet varázsolnom hozzá! És, igen, ez még csak a jéghegy csúcsa, az adás alatt gyanítom, hogy még több elmélet vagy kérdés jelentkezik majd, mi pedig kielemezhetjük őket!

(Dr. professzor) Simon Boglárka

Mindjárt indul a Házasság első látásra” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. szerint:

  Nagyon érdekes téma, nagyon érdekes megközelítés!
  Elég nehéz dolog azonos “kémiával” rendelkező és az életszemléletben közel azonos érettségű nőt és férfit találni, nem hogy e műsornak, de mint tudjuk, a hétköznapokban is.
  Sztem a szikra alapja a kémia, a hosszú táv kulcsa a közel azonos érettség és értékrend, ezek nélkül nincs boldog holnap.
  Sok sikert mind a résztvevőknek, mind a stábnak!

  Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.