Pro & Kontra: Őszi esküvők

Egy lista minden érvvel arról, hogy miért is jók vagy éppen miért nem jók az őszi esküvők.

Az esküvők főszezonja körülbelül májustól szeptember végéig tart, sok menyasszony álmodozik kifejezetten nyári esküvőről. Akadnak azonban olyanok is, akik rosszul vannak még a július gondolatától is, nemhogy egy júliusi ESKÜVŐ gondolatától, amikor a negyvenöt fokban árnyékban egy habos-babos ruhában kell kimondaniuk a boldogító igent, miközben a gyöngyöző homlokú, jövendőbeli férjük vízért kiált, az egyik vendég a harmadik sor közepén meg kiájul a tömegből. Mások meg a nyirkos és szélsőséges időjárással tarkított, narancssárga faleveles októberi lagziktól borzadnak el. Szerencsére nem vagyunk egyformák, ezért is kapnak a szolgáltatók esküvői megrendeléseket az év bármely hónapjában!

Na, de melyik is a legjobb évszak, amikor érdemes házasodni? Nos, ez általában egyéni preferenciák kérdése – mint körülbelül minden más az életben -, viszont most összegyűjtöttem az érveket és ellenérveket az őszi esküvök mellett bármiféle fontossági sorrend nélkül!

PRO

Nincs túl meleg

Egy őszi esküvőn már nem kell félni az elviselhetetlen hőségtől, nem kell külön figyelmet szentelni a hűtő berendezéseknek és minden ételt vagy italt majdnem teljesen fagyott állapotára hűteni, hogy aztán még az eredeti, a forróságtól NEM eltorzult formájában lehessen felszolgálni. Nem kell mentőt hívni egy kornyadozó és dehidratált vendéghez sem, ráadásul a szilikoncsíkkal a bőrhöz tapadó, pánt nélküli melltartók is a helyükön maradnak. Hurrá!

Gyönyörű színek

Azt hiszem ez az érv nem szorul túl nagy magyarázatra. Imádjuk az ősz színeit, legyen az a bordó, a piros, a narancssárga vagy ezeknek bármilyen permutációja – amik aztán visszaköszönhetnek a dekorációról, a helyszínt körülölelő erdőről, de egyszerűen csak az utazás közben látott tájról is.

Hosszantartó smink

A – zsíros bőrű – menyasszonyok számára az ősz valószínűleg SOKKAL alkalmasabb évszak a tökéletes és extra tartós smink viseléséhez, mint a nyár. Alapozó átfényesedés, csillogás, zsíros tapintás, szemhéjpúder vagy szemceruza elkenődés – ég veletek!

Esély a bohókás, akár esős fotókra

Nem azt mondom, hogy unalmasak a tóparton, tengerparton, folyóparton, napraforgómezőben, pipacstengerben vagy a pálmafák árnyékában készített eljegyzési fotók, de az ősz azért ennél sokkal egyedibb megoldásokat is rejtegethet: esőt, faleveleket, faházakat az erdőben. Ráadásul a naplementére sem kell olyan sokat várni, mint nyáron. Ja, és a nemrég említett tartós, nem-rögtön-átfényesedő sminkes példa sem utolsó szempont, hiszen ősszel nem kell két percenként púderezni vagy rúzsozni a fotózás alatt, így sokkal produktívabb és gyorsabb a munka.

Őszi ízek

Remélem, hogy senki nem feledkezik meg az ősz nyújtotta remek és ínycsiklandó gasztronómiai lehetőségekről, mint például a KARAMELLÖNTET, csakhogy egy igen fontos példát említsek. De ott vannak az almás sütik, a sütőtökös édességek és természetesen a nehezebb, nyáron alig megemészthető fogások, amelyek után egy őszi lagzin még repetát és akár desszertet is tudunk enni (természetesen jó sok karamellöntettel).

Könnyű szervezés

Mint a bevezetőben is említettem, a főszezon szeptemberben véget ér, ami azt jelenti, hogy októbertől kezdve sokkal egyszerűbb szolgáltatókat keresni, helyszínt választani, hiszen több a szabad időpont, illetve bizonyos helyszínek – amelyek kifejezetten szabadtéri és nyári esküvőkhöz passzolnak – rögtön kiesnek a képből és máris sokkal könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá válik a szervezés!

KONTRA

Változékony időjárás

Szép fotókat lehet ugyan készíteni az esőben, de az eltervezett képeket könnyen elronthatja egy hirtelen jött JÉGeső vagy extra erős szélvihar. Vagy ha egyáltalán nem is esik az eső. Az őszi időjárás kiszámíthatatlan – na, jó, ezt a meterológusok tuti, hogy meg tudják cáfolni -, hol esik, hol szinte még tavasziasan kellemes idő van, aztán meg bumm, jön egy szélvihar, ami lefújja a gyönyörűen beállított faleveleket és lőttek a faleveles fotózásnak/bevonulásnak/esküvőnek. Bár, azért egy kis időkép.hu csekkolással, imádkozással és felkészüléssel megóvhatja mindenki magát a kellemetlen élményektől.

Kevesebb szabadtéri helyszín

Ahogyan már a fentebbi, őszi esküvők mellett szóló érvként is említettem, több helyszín sem alkalmas az egybekeléshez, aztán meg a bulizáshoz ebben az időszakban. Magyarán, csak olyan szabadtéri helyek jöhetnek szóba, ahol van lehetőség fűtésre, vagy van olyan rész, ahova be lehet húzódni az eső, a hideg vagy a szél elől.

Fogyatkozó vendégek

Míg nyáron még mindenki sok szabadsággal rendelkezik, addigra ősszel már akadnak, akik éppen hogy a karácsonyra félre tudtak tenni három nyamvadt napot; a szeptembert, októbert és novembert pedig pihenés nélkül robotolják végig. Így, sajnálatos módon az esküvőn sem szívesen teszik jelenésüket, pláne ha az péntekre esik. Sőt, a hidegebb időben gyorsabban terjednek a vírusos megbetegedések, ami szintén elvehet a meghívottak listájából.

Közlekedés

Előfordulhat az is, hogy az ősz megnehezíti a közlekedést. Az idősebb meghívottak már nem biztos, hogy szívesen vezetnek szakadó esőben. De egy jó kis vihar vagy áramszünet mindenki utazását lelassíthatja, főleg egy távolabbi esküvői helyszín esetében. Érdemes megfontolni, hogy az időre való tekintettel mennyire messzi helyet választunk és, hogy azt mennyire egyszerű vagy nehéz megközelíteni az esetleges nehézségek ellenére is.

Vége a bulinak

Ősszel korábban lehűl a levegő, így a szabadtéri partik is korábban véget érhetnek. Na, de, az nem is igazi buli, ami egy kis hideg őszi levegő miatt fél tizenkettőkor véget ér! Ezt a pontot senki ne vegye alapul, irány a takarókért vagy pulcsikért, aztán mars vissza a táncparkettre!

Több ruha, több kellék

Nyáron jó a helyzet a ruhákat illetően, hiszen egy ruhában el lehet lenni egész nap, nem kell semmiféle réteges öltözködéssel vagy ehhez hasonlókkal foglalkozni. Ősszel előkerülnek a kis bolerók, blézerek, mellények, pulóverek, poncsók, sálak és a többi, ami mindenki számára egy-egy újabb nyűgöt jelenthet, az esernyőkről, gumicsizmákról és egyéb haszontalannak tűnő, de egy vihar esetén mégis életet mentő kellékekről már nem is beszélve.

Nektek mi a véleményetek? Bevállalnátok egy őszi esküvőt? ♥

Képek forrása; Pinterest

Még több őszi esküvős inspirációért kattints ide! 

♥Bogi

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.